16 grudnia 2015

Domowa masa makowa



Masa makowa jest niezbędna do świątecznych makowych wypieków. Najlepiej przygotować ją samemu, bo kupna często jest przesłodzona i nie zawsze zawiera odpowiednie składniki. Zapas masy można przechowywać do kilku dni w lodówce, ewentualnie można ją zamrozić.


masa makowa bakalie świąteczne wypieki



Domowa masa makowa:


500 g maku
170 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
0,5 szklanki skórki pomarańczowej
 

Można również dodać suszoną żurawinę, daktyle, śliwki, figi oraz inne rodzaje orzechów, wedle upodobań. Łącznie bakalii powinno być ok. 400g. 

Mak opłukać zimną wodą, a następnie zalać wrzątkiem, tak aby był przykryty. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualny nadmiar wody odsączyć, a mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa z drobnymi dziurkami.
Można również wykorzystać gotowy mielony mak, który wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Orzechy, inne bakalie i ew. rodzynki posiekać na mniejsze kawałki. Razem z pozostałymi składnikami dodać do zmielonego maku i wszystko razem wymieszać. 
 

Bezpośrednio przed dodaniem masy do niektórych rodzajów ciast, należy ją połączyć z ubitymi białkami, zgodnie z przepisem na ciasto.


masa do makowca


 
 SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. Nigdy nie próbowałam gotowego maku z puszki, mogę jedynie wyobrazić sobię ile cukru ładują do takich gotowców

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)