PIEGOWATY SERNIK :
SPÓD:
200 g czekoladowych ciastek
80 g roztopionego masła
Czekoladowe ciastka rozkruszyć na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pokruszone ciastka i wyrównać łyżką. Schłodzić w lodówce.
MASA SEROWA:
1 kg trzykrotnie zmielonego sera białego (używam gotowy wiaderkowy)
300 g cukru pudru6 jajek (osobno białka i żółtka)100 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g cukru pudru6 jajek (osobno białka i żółtka)100 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g czekoladowych groszków
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, cukier waniliowy oraz ekstrakt i utrzeć. Wymieszać dokładnie z ubitą pianą. Na koniec wsypać czekoladowe groszki (można zostawić trochę do dekoracji sernika z zewnątrz) i dokładnie zamieszać masę.
Masę wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę.
Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 170 st C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 st C. Na dół piekarnika wstawić naczynie z wodą. Piec sernik ok. godzinę i 45 min. Studzić początkowo w uchylonym piekarniku a następnie na blacie. Całkowicie ostudzony sernik obkroić dookoła tortownicy i zdjąć obręcz.
POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polać sernik i zostawić do zastygnięcia.
Sernik schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.
SMACZNEGO!
Bardzo kusząca polewa. No i oczywiście całość prezentuje się apetycznie, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuń