Serniczki na zimno (4 sztuki):
na spody:8 herbatników maślanych (można też wykorzystać ciastka kakaowe albo czekoladowe)
1 łyżka masła
Ciastka rozkruszyć na piasek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. (ew. włożyć do blendera ciastka razem z miękkim masłem i zmiksować).
Przygotować cztery przeźroczyste, niewielkie szklanki/pucharki lub cztery ranty cukiernicze i płaski talerz, na którym się zmieszczą nasze serniczki.
Na dno naczyń ułożyć po 1/4 ciastek i dokładnie wyrównać. Ew. na talerzu ułożyć ranty i do środka każdego włożyć po 1/4 ciastek i dokładnie wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki.
Masa serowa:
300 g twarogu na serniki (użyłam gotowy z wiaderka)
40 g cukru pudru
130 g śmietany kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
20 g gorzkiej czekolady
20 g deserowej czekolady
20 g białej czekolady
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i zostawić aby napęczniała. Po tym czasie podgrzać ją i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i zostawić do wystudzenia.
Czekolady, każdą osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.
Ser zmiksować dokładnie z cukrem, połączyć z żelatyną i dokładnie zmiksować. (najlepiej najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki sera i wymieszać i dopiero dodać do reszty sera).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części i do każdej dodać po jednym rodzaju roztopionej czekolady, dokładnie wymieszać.
Do każdego z naczyń/rantów wyłożyć po 1/4 masy z gorzką czekoladą i wyrównać powierzchnię. Włożyć na kilka minut do zamrażalnika, po czym wyłożyć kolejną warstwę z deserową czekoladą, włożyć do zamrażalnika i powtórzyć z ostatnią masą, a następnie włożyć serniczki do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja:
70 g śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
niecała łyżeczka żelatyny
1-1,5 łyżki wody
kilka kostek gorzkiej czekolady
Żelatynę przygotować z wodą tak jak do masy serowej. Kremówkę ubić na sztywno, dodając ew. cukier puder do smaku. Wymieszać z żelatyną i udekorować serniczki.
Można również udekorować serniczki kremówką ubitą z cukrem tuż przed podaniem i nie używać żelatyny.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i na pergaminie namalować cztery elementy/wzorki. Schłodzić w lodówce.
Jeżeli serniczki były wykonane przy użyciu rantów, wyjąć je, ranty umieścić delikatne nad parą wodną, aby je ocieplić i delikatnie wysunąć serniczki na osobne talerzyki. Udekorować przygotowaną czekoladą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)