18 maja 2015

Serniczki na zimno z trzema czekoladami

Bardzo lubię serniki, a że robi się coraz cieplej z racji zbliżającego się lata postanowiłam przerzucić się na serniki na zimno. Dziś proponuję przepis na trójkolorowe czekoladowe serniczki. Do ich przygotowania użyłam ranty cukiernicze, ale z powodzeniem można je zrobić w pucharkach czy małych szklankach.


serniczki czekoladowe




Serniczki na zimno (4 sztuki):

na spody:
8 herbatników maślanych (można też wykorzystać ciastka kakaowe albo czekoladowe)
1 łyżka masła

Ciastka rozkruszyć na piasek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. (ew. włożyć do blendera ciastka razem z miękkim masłem i zmiksować).
Przygotować cztery przeźroczyste, niewielkie szklanki/pucharki lub cztery ranty cukiernicze i płaski talerz, na którym się zmieszczą nasze serniczki.
Na dno naczyń ułożyć po 1/4 ciastek i dokładnie wyrównać. Ew. na talerzu ułożyć ranty i do środka każdego włożyć po 1/4 ciastek i dokładnie wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
300 g twarogu na serniki (użyłam gotowy z wiaderka)
40 g cukru pudru
130 g śmietany kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
20 g gorzkiej czekolady
20 g deserowej czekolady
20 g białej czekolady


Żelatynę wymieszać z zimną wodą i zostawić aby napęczniała. Po tym czasie podgrzać ją i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i zostawić do wystudzenia.
Czekolady, każdą osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.
Ser zmiksować dokładnie z cukrem, połączyć z żelatyną i dokładnie zmiksować. (najlepiej najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki sera i wymieszać i dopiero dodać do reszty sera).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części i do każdej dodać po jednym rodzaju roztopionej czekolady, dokładnie wymieszać.

Do każdego z naczyń/rantów wyłożyć po 1/4 masy z gorzką czekoladą i wyrównać powierzchnię. Włożyć na kilka minut do zamrażalnika, po czym wyłożyć kolejną warstwę z deserową czekoladą, włożyć do zamrażalnika  i powtórzyć z ostatnią masą, a następnie włożyć serniczki do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja:
70 g śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
niecała łyżeczka żelatyny
1-1,5 łyżki wody
kilka kostek gorzkiej czekolady

Żelatynę przygotować z wodą tak jak do masy serowej. Kremówkę ubić na sztywno, dodając ew. cukier puder do smaku. Wymieszać z żelatyną i udekorować serniczki.
Można również udekorować serniczki kremówką ubitą z cukrem tuż przed podaniem i nie używać żelatyny.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i na pergaminie namalować cztery elementy/wzorki. Schłodzić w lodówce.


Jeżeli serniczki były wykonane przy użyciu rantów, wyjąć je, ranty umieścić delikatne nad parą wodną, aby je ocieplić i delikatnie wysunąć serniczki na osobne talerzyki. Udekorować przygotowaną czekoladą.



czekoladowy sernik z wiaderka na zimno

potrójnie czekoladowy sernik na zimno

 SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)