03 kwietnia 2014

Torcik jabłkowy na zimno

Inspirację znalazłam w pewnej książce kucharskiej, jednak przepis mocno zmodyfikowałam, także smakowo. Powstał zaskakująco pyszny torcik jabłkowy z cynamonową nutą. Eksperyment uważam za udany:)



Torcik jabłkowy na zimno:
4 jabłka
3 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki wody + 4 łyżki zimnej wody
3 jaja
250g serka mascarpone
100g cukru  (60g + łyżka+ 2 łyżki)
4 łyżeczki żelatyny
ok. 100g biszkoptów(miękkich*)
trochę masła do posmarowania folii aluminiowej
1 łyżeczka cynamonu plus cynamon do posypania

Jedno jabłko pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać). Wyłożyć je na folii aluminiowej posmarowanej masłem, skropić sokiem z cytryny, posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220stC i piec ok.10min aż zarumienią się na złoto. Zdjąć z folii i odłożyć do dekoracji. (jabłka do dekoracji można przygotować na samym końcu)

Pozostałe jabłka obrać, pokroić w cieniutkie małe kawałeczki, wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody oraz łyżeczkę cynamonu i dusić ok. 10 min, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Przełożyć na sito żeby zlać sok (przyda się!). Połowę jabłek można zmiksować na mus, ale niekoniecznie.

Okrągłą tortownicę o śr, ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty nasączać sokiem z jabłek powstałym po ich duszeniu i wyłożyć nimi szczelnie dno tortownicy.

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a później rozpuścić podgrzewając.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na koniec dodać stopniowo dwie łyżki cukru i ubijać aż piana będzie gładka i błyszcząca, a cukier się rozpuści.

Żółtka zmiksować z 60g cukru, dodawać stopniowo ser mascarpone i miksować na zmniejszonych obrotach. Rozpuszczoną żelatynę zmieszać z 3 łyżkami masy serowej i następnie dodać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować. Dodać jabłka i ew. mus, dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Całą masę wylać do tortownicy i wstawić ją do lodówki na ok. 3h aż  stężeje. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy uprzednio oddzielając torcik od obręczy nożem. Boki torcika udekorować plasterkami jabłek przygotowanymi w piekarniku. Górę torcika obficie posypać cynamonem. Gotowe.
Przechowywać w lodówce.

* zdecydowanie należy wybrać miękkie biszkopty aby mogły dobrze nasączyć się sokiem i były miękkie i łatwe do krojenia. Za drugim razem zrobiłam na biszkoptach z Lidla, które okazały się bardzo twarde, co utrudniało krojenie torciku.




SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)