Ciastka:
260g mąki110g masła
100g drobnego cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min. do zarumienienia. Studzić na kratce.
Lukier:
białkook. 1 szklanki cukru pudru
barwniki spożywcze
Białko dokładnie utrzeć z cukrem np. przy użyciu miksera na odpowiednio gęstą konsystencję. Barwić barwnikami spożywczymi. Udekorować ciasteczka.
SMACZNEGO!
Genialne foremki !!! <3
OdpowiedzUsuńśliczne ciacha i super polukrowane :) a foremki marzenie! Sama dorobiłam się fotąd tylko Taty Muminka ;)
OdpowiedzUsuń