23 stycznia 2016

Jabłka z żurawią pod orzechową kruszonką

Po zimowym spacerze dobrze jest uraczyć się pysznym, ciepłym deserem. Na nas czekały dziś jabłka pod orzechową kruszonką. Upieczone przed wyjściem, czekały wciąż ciepłe w piekarniku. 
Crumble przygotowuje się łatwo i szybko. Wystarczą ulubione owoce nadające się do pieczenia, oraz kruszonka z masła, mąki i cukru. Cukru można dać tyle ile się lubi, albo całkiem pominąć, zwłaszcza jeżeli owoce są słodkie same w sobie. 

owoce pod kruszonką



Jabłka z żurawiną pod orzechową kruszonką

kilka niewielkich jabłek
garść lub dwie suszonej żurawiny (ew. rodzynek)
cynamon (ok 1 łyżeczka)
ok. pół kostki masła
mąka
cukier
garść orzechów włoskich


Naczynie do zapiekana natłuścić odrobiną masła. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, żurawinę posiekać. Owoce włożyć do naczynia i wymieszać z cynamonem. Orzechy włoskie drobno posiekać. Do masła i cukru dodać tyle mąki, aby po roztarciu między palcami uzyskać kruszonkę (gotowe proporcje na kruszonkę znajdziecie np. w tym przepisie). Wmieszać ją razem z orzechami i posypać równomiernie owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C. przez około 30 min, aż do zarumienienia kruszonki. Podawać na ciepło.


jabłka żurawina orzechy włoskie kruwszonka


jabłka pod kruszonką z orzechami

crumble owocowe z orzechami

SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. Uwielbiam ten deser; z odrobiną lodów to rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)