31 stycznia 2016

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe przygotowuje się z takiego samego ciasta jak faworki. Ciasto wystarczy odpowiednio wyciąć i uformować, a już usmażone posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami z konfitury. Zyskujemy ciekawą wersję karnawałowej przekąski, a konfitura doskonale komponuje się z kruchym ciastem. 


karnawał przekąska faworki chrust

faworki inaczej chrust

faworki chrust róże




Ciasto na karnawałowe róże

250 g mąki
4 żółtka
50 g roztopionego masła
1 łyżka spirytusu
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru

tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
wiśnie z konfitury do dekoracji


Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uderzać w nie wielokrotnie wałkiem, rozwałkowywać, składać i ponownie uderzać w celu napowietrzenia ciasta. Następnie odłożyć je na około 30 min w chłodne miejsce.Tak przygotowane ciasto cienko rozwałkować. Na jedną różę wykrawać 3 kółka o różnej średnicy i ponacinać je w kilku miejscach (patrz zdjęcie). Kółka dobrze zlepić ze sobą na środku np. przy pomocy wody. Tak przygotowane ciasto kłaść na rozgrzany, głęboki tłuszcz najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik, a następnie już wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury.

jak przygotować karnawałowe róże

co na tłusty czwartek


róże karnawałowe faworki

karnawał przekąski ciasto chrust


SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)