29 listopada 2015

Krem piernikowy

W książce "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert znalazłam przepis na krem z korzennych ciastek speculoos. Postanowiłam zrobić taki krem, ale ciastka korzenne zastąpiłam domowymi pierniczkami, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam jeszcze przyprawę do piernika dla wzmocnienia smaku. Zamierzam wykorzystać go do słodkich deserów i wypełnienia czekoladek. Taki krem to również doskonały prezent dla pierniczkowych łasuchów. 


krem z pierników

smaczny prezent


Krem z pierniczków


150 g pierniczków
60 g miodu
100 ml mleka
50 ml oleju roślinnego  (użyłam kokosowy)
90 g białej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika


Pierniczki zmielić na proszek, razem z pokruszoną czekoladą. Mleko podgrzać z miodem i zalać nim sproszkowane ciastka z czekoladą. Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Płynny krem przelać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Z podanych proporcji otrzymamy dwa słoiczki o pojemności ok. 200 ml.


korzenny krem ze speculoos

SMACZNEGO!

Prezenty na Mikołajki II

3 komentarze :

  1. Zapach musi być niesamowity! Dopisujemy do listy przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i pysznie! :) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobny, tylko właśnie z ciastek korzennych. Smakował świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)