21 października 2014

Piankowa góra czyli czekoladowa babka ukryta pod pianką

Czekoladowa babka ukryta pod słodką pianką przykrytą czekoladą. Pyszna i delikatna.

piankowa góra

Babka czekoladowa

85g masła + około łyżki do wysmarowania formy
220g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
85g czekolady deserowej
150ml maślanki
175g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Masa piankowa

175g białych pianek marshmallows
1 łyżka mleka
2 białka
2 łyżki cukru

60g startej czekolady mlecznej do dekoracji

Foremkę na babkę (ok. 15cm średnicy bez komina) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem, dodać esencję i jajka i dokładnie utrzeć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a gdy będzie płynna stopniowo dolewać maślankę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do masy maślanej stopniowo dodawać na przemian masę czekoladową i mąkę cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 160st.C. przez około 50min, do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostawić do ostygnięcia.


Pianki wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ubić stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna. Wymieszać z rozpuszczonymi piankami i odstawić na ok. 10 min.

Rozsmarować masę na bokach i wierzchu ciasta, a następnie posypać startą czekoladą.


czekoladowa babka z piankami marshmallows

SMACZNEGO!

2 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)