Kompot ze śliwek:
1kg śliwek
3/4 l wody
20dag cukru
kilka goździków
kawałek cynamonu
Owoce umyć, osączyć, przebrać i usunąć ogonki. Kompot można przygotować z całych owoców lub przepołowionych bez pestek. Owoce włożyć do gotującej się wody z cukrem, krótko gotować. Gorący kompot nakładać po brzegi do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist. Przykrywać wyprażonymi, suchymi zakrętkami i od razu zamykać. Po zamknięciu słoiki ustawiać dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Robię przetwory" widocznej na zdjęciu poniżej.
W przypadku renklod wg książki nie dodaje się do kompotu goździków i cynamonu. Doczytałam to jednak po tym jak już kompot był ugotowany i stwierdzam, że ...dobrze się stało. Kompot wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i mam w planie wykorzystać go na Boże Narodzenie, bo pachnie świątecznie.
Uwaga ilość cukru uzależniłabym od gatunku śliwek, i w przypadku renklod dałabym go jednak mniej niż 20dag.
Jak dla mnie kompot z węgierek nie smakuje tak dobrze jak z renklod.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)