Babka czekoladowa
85g masła + około łyżki do wysmarowania formy220g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
85g czekolady deserowej
150ml maślanki
175g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Masa piankowa
175g białych pianek marshmallows1 łyżka mleka
2 białka
2 łyżki cukru
60g startej czekolady mlecznej do dekoracji
Foremkę na babkę (ok. 15cm średnicy bez komina) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem, dodać esencję i jajka i dokładnie utrzeć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a gdy będzie płynna stopniowo dolewać maślankę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do masy maślanej stopniowo dodawać na przemian masę czekoladową i mąkę cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 160st.C. przez około 50min, do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostawić do ostygnięcia.
Pianki wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ubić stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna. Wymieszać z rozpuszczonymi piankami i odstawić na ok. 10 min.
Rozsmarować masę na bokach i wierzchu ciasta, a następnie posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!
Genialny pomysł. Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń