24 sierpnia 2014

Ciasto ucierane ze śliwkami (wersja II)

Dziś kolejny przepis na ciasto ucierane. Składniki te same co w tym przepisie, ale w innych proporcjach i moim zdaniem jest to dużo lepsza wersja tego ciasta. Oczywiście można użyć dowolnych owoców. 





Ciasto ucierane z owocami:

200g drobnego cukru (mielę na puder zwykły cukier)
200g masła
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
230g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700g śliwek (lub innych owoców) 


Piekarnik nagrzać do 150st. C. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Ciasto wylać na foremkę (ok. 30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć połówki śliwek,skórką na dół.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 150st.C i piec 10min, a następnie zwikęszyć temperaturę do 175/180st.C i piec jeszcze ok. 50 min, do "suchego patyczka".
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i ew. cynamonem.

Przed pieczeniem można ciasto posypać kruszonką.

Kruszonka:


75g mąki krupczatki
50g cukru
50g masła

Podane składniki umieścić razem w miseczce i rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki. Kruszonką równomiernie posypać ciasto.



 

 SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)