Ciasto na tartę:
200g mąki
100g masła zimnego
50g cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto i wstawić je do lodówki na ok. 30min. zawinięte w folię.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim foremkę, pamiętając o uformowaniu nieco wyższego brzegu. Dno nakłuć widelcem.
Warstwa wierzchnia:
0,5litra mleka
50g kaszy manny błyskawicznej
szczypta sproszkowanych goździków
łyżeczka cynamonu
3 białka
100g cukru
750g śliwek
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. (jeżeli pozostanie wam trochę śliwek a dno będzie już przykryte to resztę śliwek można wyłożyć na wierzch masy grysikowej).
Mleko zagotować i wsypać do niego kaszę mannę wymieszaną z cynamonem i goździkami. Gotować na małym ogniu aż kaszka się rozklei. Zostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści. Masę białkową stopniowo dodawać do grysiku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na śliwki i wyrównać np. szerokim nożem.
Piec w 200st.C przez ok 35min, na złoty kolor. Przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Świetna ta masa, musiała smakować wyjątkowo dobrze :)
OdpowiedzUsuń