17 sierpnia 2014

Tarta z jabłkami

Proste, szybkie do wykonania ciasto. Obowiązkowo z naszymi polskimi jabłkami.

tarta z jabłkami

 

Tarta z jabłkami:

200g mąki
100g masła zimnego
50g cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

ok. 750g jabłek (u mnie papierówki)
łyżeczka cynamonu
cukier do smaku


Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, masło i posiekać wszystkie składniki nożem. Dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić na 30min. do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki i poddusić w garnku z niewielką ilością wody, cukrem i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i ścianki wylepić ciastem (ok. 2/3 porcji), pamiętając o uformowaniu nieco wyższego brzegu. Dno nakłuć widelcem. Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać z niego paseczki do przykrycia ciasta. (Ja użyłam specjalnego wałeczka do nacięcia ciasta).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piec ok. 35min. na złoty kolor. Przestudzić w foremce.

tarta z jabłkami
ciasto z jabłkami
jemy polskie jabłka

SMACZNEGO!



Jedz polskie jabłka

2 komentarze :

  1. Dziękuję za udział w akcji.
    Zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)