Tarta z jabłkami:
200g mąki100g masła zimnego
50g cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
ok. 750g jabłek (u mnie papierówki)
łyżeczka cynamonu
cukier do smaku
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, masło i posiekać wszystkie składniki nożem. Dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić na 30min. do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki i poddusić w garnku z niewielką ilością wody, cukrem i cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i ścianki wylepić ciastem (ok. 2/3 porcji), pamiętając o uformowaniu nieco wyższego brzegu. Dno nakłuć widelcem. Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać z niego paseczki do przykrycia ciasta. (Ja użyłam specjalnego wałeczka do nacięcia ciasta).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 200st.C piekarnika i piec ok. 35min. na złoty kolor. Przestudzić w foremce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)