18 marca 2014

Waniliowa Pavlova z migdałami i gruszkami

Co można zrobić z większej ilości białek? Oczywiście Pavlovą. Tym razem postanowiłam dodać coś do samej bezy i zdecydowałam się na migdały. 

migdałowa pavlova z gruszką beza



Pavlova
6 dobrze schłodzonych białek
280g drobnego cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
60g zmielonych migdałów bez skórki

do dekoracji:
500ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duża puszka gruszek w zalewie.


Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po jednej łyżeczce cukru cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobi, ocet i wanilię i ubijać jeszcze minutę. Na koniec wymieszać z migdałami.
Wyłożyć na papier do pieczenia nadając kształt okręgu ok. 20cm. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180st.C. i po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 150st. i piec jeszcze ok 1,5h.
Studzić w otwartym piekarniku. Dobrze wystudzoną bezę wyjąc z piekarnika, zdjąć papier i ułożyć na talerzu.
Kremówkę ubić i wymieszać z ekstraktem z wanilii. Gruszki pokroić w kostkę. Bezę udekorować bitą śmietaną i owocami. Przechowywać w lodówce.

beza migdałowa


Zapraszam również na moją klasyczną Pavlovą:

Pavlova

SMACZNEGO!

Beza doskonała

3 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)