03 marca 2014

Trufle chałwowe

Przy okazji robienia moich ulubionych trufli postanowiłam przetestować dodatek w postach chałwy waniliowej. I tak powstały trufle chałwowe, bardzo łatwe do wykonania.






Trufle chałwowe:
50g czekolady gorzkiej
50g czekolady deserowej
75ml śmietany kremówki
170g chałwy waniliowej


Zagrzać kremówkę.  Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremówki. Całość dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Chałwę waniliową dokładnie rozgnieść np. widelcem i dodać do czekoladowej masy. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Formować małe trufle i obtaczać w kakao lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce do kliku dni.
Z podanej porcji wychodzi ok 20 sztuk, w zależności od wielkości.

Można poeksperymentować z innymi smakami chałwy, albo większą jej ilością. 




 SMACZNEGO!



Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

4 komentarze :

  1. palce lizać, coś muszę zrobić z Twoich propozycji bo już nie mogę wytrzymać tyle czasu bez słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej chetnie sie skusze na jedna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja co prawda za chałwą nie przepadam, ale wyglądają bardzo pięknie i elegancko ;)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)