Ciasteczka cytrynowe:
200g mąki
100g masła
80g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn
Mąkę z cukrem przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i całość posiekać. Dodać jajko, sok i skórkę z cytryny i całość zagnieść na elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12-15min. w 180st. C. Studzić na kratce.
Wystudzone ciasteczka można udekorować lukrem cytrynowym dla wzmocnienia cytrynowego smaku.
Lukier:
sok z cytryny i cukier puder
barwnik spożywczy
Dwie łyżeczki soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem w takiej ilości, żeby powstała odpowiednia lukrowa konsystencja. Można dodać wybrany barwnik spożywczy.
SMACZNEGO!
przecudne! takie wiosenne.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń