21 marca 2014

Cytrynki - ciasteczka cytrynowe motylki

Zastanawiałam się do czego wykorzystać skórkę z cytryny i pomyślałam o cytrynowych ciasteczkach. Do zrobienia ich w takiej właśnie formie zainspirował mnie wypatrzony za oknem motylek -cytrynek. Pierwszy motyl jakiego zobaczyłam w tym roku. Prawdziwa wiosna!





Ciasteczka cytrynowe:
200g mąki
100g masła
80g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn


Mąkę z cukrem przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i całość posiekać. Dodać jajko, sok i skórkę z cytryny i całość zagnieść na elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12-15min. w 180st. C. Studzić na kratce.

Wystudzone ciasteczka można udekorować lukrem cytrynowym dla wzmocnienia cytrynowego smaku.

Lukier:
sok z cytryny i cukier puder
barwnik spożywczy

Dwie łyżeczki soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem w takiej ilości, żeby powstała odpowiednia lukrowa konsystencja. Można dodać wybrany barwnik spożywczy. 

SMACZNEGO!

3 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)