08 listopada 2013

Pumpkin pie

U mnie ciąg dalszy dyniowych kulinarnych eksperymentów. Skusiłam się oczywiście na pumpkin pie i to był dobry pomysł na wykorzystanie puree z dyni. 




Ciasto:
300g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40min.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Dno nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia albo folią aluminiową i obciążyć np.fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec ok. 20min.w 180st. C.


Masa dyniowa
400g puree z dyni
puszka słodkiego mleka skondensowanego (530g- użyłam z Gostynia)
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Puree zmiksować z jakami, mlekiem skondensowanym i przyprawami na gładką masę.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wylać na nie masę dyniową. Piec jeszcze ok. 40 min. Wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

Podawać z bitą śmietaną ( u mnie kremówka ubita z cukrem pudrem ).


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)