09 marca 2013

Zawijane bułki z cynamonem

Chyba dość popularne, łatwe do wykonania szwedzkie cynamonowe bułki. 






SKŁADNIKI
250ml mleka
50g masła
25g świeżych drożdży
500g mąki
75g cukru
0,5 łyżeczki kardamonu*
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

NADZIENIE
40g miękkiego masła
50g cukru
1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO
żółtko
cukier o grubym krysztale

Mleko podgrzać do letniej temperatury.
Rozdrobnione drożdże wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżki letniego mleka. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać rozcieńczone drożdże. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
W mleku rozpuścić masło, dodać sól. Kiedy drożdże spęcznieją do miski dodać mleko, resztę cukru i kardamon. Wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wyrabiać ok. 10 min by stało się elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm.
Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto posmarować miękkim masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ciasto zawinąć wzdłuż i pokroić na kawałki grubości ok. 3-4cm. Krążki ciasta ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 20 min.

Żółtko ubić z łyżeczką wody, posmarować nim bułeczki. Posypać cukrem. Piec ok. 8-10min. na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 250 st. C.
Studzić przykryte ściereczką.

* moje były bez kardamonu bo akurat inie miałam go na stanie.




SMACZNEGO!

5 komentarzy :

  1. wyglądają przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie, niestety nie znoszę cynamonu! :/

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie jajka? Bez jajek te bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać w przepisie - tak, bez jajek te bułeczki :)

      Usuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)