14 lutego 2016

Panna cotta z wiśniową nutą

Panna cotta już gościła na blogu w wersji waniliowo-rumowej z malinami. Tym razem ten pyszny deser nieco zmodyfikowałam i połączyłam z wiśniowym smakiem. 

deser na walentynki

 deser w wiśniami kremówka



Panna cotta

250 ml śmietany kremówki 30%
250 ml mleka 3,2 %
1/3 szklanki syropu z wiśni*
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki cukru* (można pominąć lub dodać nieco więcej  zależności od upodobań, ale dodatek konfitury wiśniowej powoduje że deser będzie dość słodki)

1 galaretka wiśniowa
malutki słoiczek wiśniowej konfitury
bita śmietana do dekoracji (80 ml ubitej kremówki z dodatkiem łyżeczki ekstraktu z wanilii)

* syrop można pominąć i zamiast tego dodać łącznie 80 g cukru)

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, Na dno salaterek wlać nieco galaretki i wstawić je do lodówki do schłodzenia. Pozostałą galaretkę przelać do innych salaterek. (do dekoracji deseru wystarczy tylko cześć).

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę wymieszać z mlekiem, syropem wiśniowym i zagrzać w garnuszku. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i dodać do gotującej się kremówki. Całość przez chwilę gotować do całkowitego rozpuszczenia składników, ale nie doprowadzać do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia. Do salaterek nalać nieco wystudzonej śmietanki i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć na nią warstwę konfitury z wiśni. Zalać kolejną porcją panna cotty i schłodzić. Na schłodzony deser wyłożyć rozdrobnioną galaretkę, udekorować bitą śmietaną, wiśnią z konfitury i ew. dodatkowo polać wiśniowym syropem.


pannacotta wiśniowa nuta

deser na walentynki


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)