04 lutego 2016

Pączki w wersji mini

Kto jeszcze sam nie smażył pączków, powinien koniecznie spróbować. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a żaden pączek z najlepszej cukierni nie może się równać z takim domowym, świeżo usmażonym. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis bazujący na żółtkach a nie całych jajkach. Pączki zaraz po usmażeniu są niesamowicie lekkie, rozpływające się w ustach. Jako nadzienia użyłam dżemu z owoców leśnych, nutelli, kajmaku i budyniu. Oprócz tego część pączków zrobiłam w wersji mini, używając kieliszka do ich wycinania. Nie miały nadzienia, ale obtoczyłam je w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.


pączki w cukrze z cynamonem


pączki na żółtkach





Pączki


1 kg mąki
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
2 czubate łyżki cukru waniliowego (ew. opakowanie cukru wanilinowego)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
0,5 l ciepłego mleka
6 żółtek
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
40 ml spirytusu
szczypta soli

smalec do smażenia (można użyć inny tłuszcz, ale smalec jest najlepszy)
wybrane nadzienie


Do miski wsypać przesianą mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Do środka wsypać pokruszone drożdże. Zasypać je kilkoma łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem. Zostawić na 10 min, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto np. przy użyciu miksera z hakami do wyrabiania ciasta. Przełożyć do sporej miski obsypanej mąką i zostawić na 1,5 h do wyrośnięcia. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać szklanką kółka. Odłożyć je do wyrośnięcia na ok 1h. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 st C.. Musi go być sporo, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. Temperaturę tłuszczu można kontrolować termometrem, albo na wyczucie, Jest odpowiednio rozgrzany kiedy po wrzuceniu ciasta pączek od razu zaczyna się smażyć. Pączki smażyć z obu stron na brązowy kolor, wyciągać najlepiej łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać, przy pomocy np. strzykawki cukierniczej z odpowiednią końcówką.
Jeżeli zamierzamy lukrować pączki, robi się to kiedy są jeszcze ciepłe. Cukrem pudrem posypuje się pączki wystudzone.

pączki z kajmakiem budyniem dżemem różą nutellą

SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. O tak zdecydowanie swoje własne są najlepsze, postaram się ale to już chyba za rok bo dziś wykorzystałam limit za trzech :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak one apetycznie wygladaja.

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)