19 lipca 2015

Bułeczki drożdżowe idealne na drugie śniadanie

Na śniadanie, zwłaszcza drugie, doskonale sprawdzą się świeżutkie słodkie drożdżowe bułeczki. Świetnie pasuje do nich szklanka mleka. Idealne smakują z masłem i serem, wspaniale komponują się też z domową konfiturą z czereśni, czy ulubionym dżemem. Dzieciakom sprawi sporo radości własnoręczne uformowanie bułeczki i obserwowanie jak rośnie, a później zjedzenie jej ze smakiem. 

bułki drożdżowe przepis


drożdżowe bułki na śniadanie



Drożdżowe bułeczki:

500 g mąki pszennej (używam luksusowej)
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/3 kostki miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy do smaku
szczypta soli


Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie. Drożdże rozkruszyć do mąki, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć  w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Z ciasta uformować bułeczki i ułoży na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spory odstęp między nimi. Zostawić na 20 min. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem. Jeżeli wolicie bardziej słodką wersje wierzch można posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (łyżeczka cukru wymieszana z pół łyżeczki cynamonu). Piec ok 20 min do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

upiecz słodkie bułeczki

drożdżowe bułki na śniadanie

SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)