01 listopada 2014

Ciasteczka dynie z niespodzianką w środku - dla dzieci

Ciasteczka w nieco innym wymiarze, z ukrytą w środku niespodzianką. Powstały na halloweenowe przyjęcie dla moich dzieciaków.  Wiadomo, że dzieciaki uwielbiają ciasteczka, a niespodzianki jeszcze bardziej. Moje były zaintrygowane nietypowym kształtem ciastek i z radością odkryły, że w środku kryje się jeszcze niespodzianka w postaci ulubionych żelek i czekoladowych cukierków. A same ciasteczka są pyszne i kruche,  znalazły amatorów także wśród starszych łakomczuchów.


ciasteczka dynie piniata ciasta piniata halloween


Inspiracją było zdjęcie podobnych dyń znalezione w internecie jeszcze w zeszłym roku.  Swoje wykonałam jednak wg własnego przepisu.

Ciasteczka dynie (ok. 10 sztuk):

250g mąki
125g masła
120g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
barwnik spożywczy w żelu w kolorze pomarańczowym i zielonym

Z podanych składników zagnieść ciasto i zabarwić je na kolor pomarańczowy (dałam minimalną ilość ponieważ to deser dla dzieciaków). Ciasto zwinąć w folię spożywczą i schłodzić w  lodówce przez ok. 30 min.
Z ciasta uformować 10 sztuk ogonków i podpiec w piekarniku przez kilka minut, uważając aby się nie przypiekły. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wycinać z niego kółka na poszczególne poziomy dyni; 2 średnie kółka, 3 największe kółka i 1 najmniejsze. (u mnie największe ma średnicę ok 5,5cm) W największych kółkach wyciąć otwory średnicy mniej więcej najmniejszego kółka.
Ciastka piec ok 10 min. w 180st C do lekkiego zarumienienia. Potem wystudzić na kratce.
UWAGA największe ciasteczka najlepiej wycinać bezpośrednio na blaszce, aby się nie zdeformowały przy przenoszeniu.

Poszczególne ciastka składające się na dynię sklejać na lukier.

Lukier - klej

2 łyżeczki mleka
10 kopiastych łyżeczek cukru pudru

Cukier puder dokładnie wymieszać z mlekiem. Można go dodatkowo zabarwić na kolor ciasta, ale wcześniej należy odłożyć porcję do zafarbowania na zielono aby polukrować i przymocować ogonki. Otrzymanym lukrem skleić razem cztery dolne ciastka, i osobno dwa górne i zostawić do wyschnięcia. Na koniec polukrować ogonki na zielono i przykleić je do górnej czapeczki dyni.

Gotowe ciasteczka wypełnić drobnymi słodyczami np. lentilkami albo małymi żelkami.

Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby pozostały kruche. 


ciastka halloween
ciastka piniaty halloween
 ciasteczka halloweenowe
ciasteczka z niespodzianką
ciasteczka dla dzieci halloween

SMACZNEGO!
Przepis dodaję do akcji "Moje wypieki i desery na każdą okazję", w którym można wygrać książkę Doroty, autorki bloga Moje wypieki.

Moje wypieki i desery na każdą okazję
 
oraz do akcji z przepisami na Halloween:

3 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)