07 września 2014

Bułeczki drożdżowe

Dziś przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, w sam raz na śniadanie. Dla mnie najlepsze z masłem i dżemem wiśniowym.

śniadaniowe bułeczki drożdżowe


 Bułeczki drożdżowe:

500g mąki
30g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
120g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko wraz z cukrem i masłem pogrzać, aż do rozpuszczenia cukru i masła. Zostawić do przestudzenia.

Mąkę, sól, jajko, ostudzone mleko i drożdże wymieszać i zostawić na ok. 10min. Ciasto wyrabiać ręcznie albo w malakserze, aż stanie się błyszczące i będzie łatwo odchodzić od ręki/misy malaksera. Pozostawić na ok. 40min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je i podzielić na małe równe kulki (ok 12 sztuk). Ułożyć je luźno w tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Poczekać aż urosną, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem albo mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok. 25min do zarumienienia. 


ciasto na bułeczki drożdżowe
bułeczki drożdżowe
SMACZNEGO!

2 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)