26 lutego 2014

Tort z wizerunkiem głowy konia

Tort powstał na dziewiąte urodziny małej miłośniczki koni. 





W środku cztery blaty biszkoptu; dwa kakaowe i dwa zwykłe, ale zabarwione barwnikiem spożywczym na różowo. (przepis na biszkopt znajdziecie np. tu)

Masy do przełożenia tortu:

Kakaowa masa mascarpone:

250g serka mascarpone
130g śmietanki kremówki
80g cukru pudru
2 łyżki kakao

Serek mascarpone dobrze wymieszać z przesianym cukrem i kakao. Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z serkiem.


Masa z bitej śmietany (proporcje na jedną warstwę):
450ml kremówki
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek ciepłej wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić i pod koniec dodać stopniowo żelatynę i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo do obłożenia tortu użyłam masy maślanej, ponieważ lukier plastyczny nie może się stykać z masami na bazie bitej śmietany, o czym pisałam w tym poście.

Masa maślana:
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150g miękkiego masła

Jajko z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w misce nad parą wodną i ubijać mikserem aż powstanie gładka, gęsta masa.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo zmiksowaną masę jajeczną. Dokładnie utrzeć.

Przełożenie tortu od dołu:
ciemny biszkopt, masa z bitej śmietany z wiśniami z konfitury, biszkopt różowy, kakaowa masa mascarpone. biszkopt różowy, masa z bitej śmietany z kawałkami galaretki wiśniowej, biszkopt ciemny. Całość dokładnie wysmarowana masą maślaną. Dekoracja z lukru plastycznego.



SMACZNEGO!

Mascarpone Karnawał 2014

6 komentarzy :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)