Ciasto:
2 szklanki mąki
4 jajka
250 g masła (ew. margaryny)
1 i 1/3 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Do garnuszka o min. litrowej pojemności wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, ekstrakt i kakao i podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawić do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i masę kakaową. Żółtka oddzielić od białek i dodać do mąki. Starannie zmiksować wszystkie składniki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do zmiksowanej masy bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać np. łyżką.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45min. w 180 st.C. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
Masa kakaowa:
250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
2 kopiate łyżki cukru pudru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę.
Ciasto przekroić w poprzek i posmarować masą.
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
łyżeczka masła
25ml mleka
Czekoladę z mlekiem i masłem roztopić w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać i szybko rozsmarować na cieście.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)