16 lutego 2014

Trufle czekoladowe w cukierkowym pudrze

Moje ulubione trufle domowej roboty. Bardzo proste do wykonania, bardzo smaczne, aksamitnie czekoladowe. 

pralinki czekoladowe





Trufle czekoladowe:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady deserowej
150ml śmietany kremówki 


Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić w śmietance. (Ja rozpuściłam wcześniej czekoladę w kąpieli wodnej). Dokładnie wymieszać, zostawić do ostudzenia  a następnie schłodzić w lodówce.
Z dobrze schłodzonej czekolady formować kulki i obtaczać w cukrze pudrze lub kakao.
Ja do obtoczenia użyłam również zmielone na puder laski cukrowe o niezwykle słodkim aromacie.
Przechowywać w lodówce.
UWAGA: puder cukierkowy bardzo wciąga wilgoć, dlatego najlepiej użyć go w dużej ilości, albo obtoczyć w nim trufle zaraz przed podaniem.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z podanej ilości wychodzić ok. 30 - 35 trufli w zależności od wielkości. 

czekoladowe pralinki w pudrze cukierkowym

W formie walentynkowego prezentu:

czekoladowe trufelki czekoladki


SMACZNEGO!

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3
Słodkie Walentynki 2014

5 komentarzy :

  1. Kocham wszelkie trufle! Nigdy nie próbowałam takiego pudru i na pewno się zainspiruje :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedyna jego wada że im dłużej leży tym bardziej łapie wilgoć i się skleja, dlatego najlepiej przygotowywać go od razu przed zastosowaniem. Daj znać co wyczarujesz:)

      Usuń
  2. Super maleństwa, wyglądają uroczo.
    Mam super książkę właśnie z truflami i pralinami, mam tak samo takie foremki więc muszę zrobić :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowalas mnie z tym cukrem cukierkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać jakie jeszcze znajdziesz dla niego zastosowanie :)

      Usuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)