Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie zielony barwnik
spożywczy. Spodobał mi się pomysł barwienia biszkoptu i postanowiłam
zrobić ciasto w jednym kolorze. Nie do końca wyszło ono tak zielone jak
sobie zamierzyłam, ale i tak uważam ten eksperyment kulinarny za udany
:)
SKŁADNIKI/PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do białek.
Delikatnie zamieszać. Na koniec stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Od razu wylać na przygotowaną blaszkę do pieczenia
(posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą).
Piec ok. 30 min w 180st.C.
Z podanych proporcji wychodzą dwa krążki z dużej tortownicy.
Masa kiwi
1 budyń śmietankowy
0,5litra soku kiwi (Kubuś zielony banan kiwi)
1 kostka masła
Budyń
ugotować na soku, przestudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą
masę, a następnie dodając stopniowo budyń miksować na jednolitą masę.
Bita śmietana
0,5litra śmietanki 36%
1 galaretka o smaku kiwi
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, potem stopniowo dodawać galaretkę, dobrze wymieszać.Wstawić do lodówki.
Dodatkowo:
dwa owoce kiwi
migdały w płatkach
1 galaretka kiwi
Owoce
kiwi pokroić na małe kawałki. Płatki migdałów uprażyć na suchej
patelni. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (można dać
troszkę mniej wody).
Złożenie ciasta:
Na jednym biszkopcie wyłożyć masę kiwi, i
poukładać na niej kawałki owoców. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować
górę i boki ciasta bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć tężejącą
galaretkę. Boki ciasta obtoczy w prażonych migdałach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda super :) Mam ochotę zrobić, ale jak zwykle powstrzymuje mnie lęk, przed galaretką :( Nigdy nie wiem kiedy ją "wylać" i albo mi się "wpija" w ciasto, albo już jest za bardzo stężała :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
też miałam pewne obawy, ale dzięki bacznej obserwacji galaretki jakoś się udało trafić w odpowiedni moment ;)
UsuńPrezentuje się naprawdę pięknie!
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak prawdziwe kiwi w przekroju:) Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję, chciałam żeby przypominało jak najbardziej plasterek kiwi :)
UsuńBardzo mi się podoba, postaram się zrobić podobne. Gratuluje pomysłu!
OdpowiedzUsuńprzyznam, że rewelacyjnie wygląda. chyba skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. Super blog masz!