23 stycznia 2013

Zielone ciasto kiwi

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie zielony barwnik spożywczy.  Spodobał mi się pomysł barwienia biszkoptu i postanowiłam zrobić ciasto w jednym kolorze. Nie do końca wyszło ono tak zielone jak sobie zamierzyłam, ale i tak uważam ten eksperyment kulinarny za udany :)






SKŁADNIKI/PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do białek. Delikatnie zamieszać. Na koniec stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Od razu wylać na przygotowaną blaszkę do pieczenia (posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą).
Piec ok. 30 min w 180st.C.

Z podanych proporcji wychodzą dwa krążki z dużej tortownicy.

Masa kiwi
1 budyń śmietankowy
0,5litra soku kiwi (Kubuś zielony banan kiwi)
1 kostka masła


Budyń ugotować na soku, przestudzić. Miękkie masło zmiksować  na puszystą masę, a następnie dodając stopniowo budyń miksować na jednolitą masę.


Bita śmietana
0,5litra śmietanki 36%
1 galaretka o smaku kiwi

Galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić  do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, potem stopniowo dodawać galaretkę, dobrze wymieszać.Wstawić do lodówki.


Dodatkowo:
dwa owoce kiwi
migdały w płatkach
1 galaretka kiwi

Owoce kiwi pokroić na małe kawałki. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (można dać troszkę mniej wody).

Złożenie ciasta:
Na jednym biszkopcie wyłożyć masę kiwi, i poukładać na niej kawałki owoców. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować górę i boki ciasta bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę. Boki ciasta obtoczy w prażonych migdałach.

SMACZNEGO!

8 komentarzy :

  1. Wygląda super :) Mam ochotę zrobić, ale jak zwykle powstrzymuje mnie lęk, przed galaretką :( Nigdy nie wiem kiedy ją "wylać" i albo mi się "wpija" w ciasto, albo już jest za bardzo stężała :(

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też miałam pewne obawy, ale dzięki bacznej obserwacji galaretki jakoś się udało trafić w odpowiedni moment ;)

      Usuń
  2. Prezentuje się naprawdę pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak prawdziwe kiwi w przekroju:) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, chciałam żeby przypominało jak najbardziej plasterek kiwi :)

      Usuń
  4. Bardzo mi się podoba, postaram się zrobić podobne. Gratuluje pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam, że rewelacyjnie wygląda. chyba skorzystam :)
    Pozdrawiam ciepło. Super blog masz!

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)