Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz wiedziałam, że muszę je zrobić. I w końcu powstały. Lepiej późno niż wcale. Cake pops :)
Ciasto na cake pops:
400g pokruszonego ciasta (wykorzystałam biszkopt, ale może być też inne)
120g serka mascarpone
80g nutelli
200g czekolady do obtoczenia (u mnie pół na pół gorzka i deserowa)
1 łyżka oleju
Ciasto
należy pokruszyć, najwygodniej w malakserze. Serek wymieszać z nutellą i
do tego dosypać pokruszone ciasto. Całość dokładnie wymieszać, zlepić w
dużą kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 min w zamrażarce.
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto
wyjąć, odrywać po kawałeczku i formować z niego małe kulki średnicy ok.
4cm. i układać na blaszce. Nalezy je dokładnie ściskać aby były
jednolite i nie pękały.
Ponownie włożyć na 15 min do zamrażarki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Przygotować patyczki.
Kulki
wyjąć i do każdej wbić patyczek uprzednio zanurzony na jakiś centymetr w
gorącej czekoladzie. Patyczek należny wbić mniej więcej do połowy
wysokości kulki, ostrożnie żeby kulka się nie rozkruszyła. Kulki ułożone
na blaszce patyczkami do góry ponownie włożyć do zamrażarki na ok 15
min.
Po tym czasie wyjąć, obtoczyć w roztopionej czekoladzie (warto ją ponownie rozgrzać) i można je dowolnie dekorować.
Część
posypałam białą posypką o smaku waniliowym, część kolorowymi
kuleczkami. Powstały też urocze reniferki, które nosy mają z czerwonych
m&m`sów a rogi z precelków. Oczka z lukru z odrobioną czekolady.
Niełatwo
było uzyskać kształt rogu z precelka, ale jakoś się udało (zdecydowanie
lepiej sprawdziła się metoda zdecydowanego cięcia niż delikatnego
odkrawania potrzebnego kawałka).
Przechowywać w lodówce, choć mogą postać i poza nią całkiem długo.
Piękne :-) Też miałam dzisiaj robić reniferki ale nie miałam precelków i ciasto czeka do jutra, mam nadzieję że wyjdą mi równie urocze.
OdpowiedzUsuńsą urocze!
OdpowiedzUsuńbiorę Rudolfa :)
OdpowiedzUsuńSuper Cake Pops!
OdpowiedzUsuń