Składniki
ok 150g mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
200g białej czekolady
50ml śmietany kremówki
ok 150g gorzkiej czekolady (użyłam mniej więcej pół na pół zwykłej i deserowej)
Zagotować
truskawki z łyżką cukru i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Dodać wódkę i gotować, aż nadmiar wody odparuje i zostanie sama
truskawkowa esencja (około 3 łyżek). Zostawić ją do ostudzenia.
W
kąpieli wodnej umieścić połamaną na kawałki białą czekoladę, kremówkę i
truskawkowe puree. Gotować aż czekolada się rozpuści, od czasu do czasu
mieszając, żeby składniki się połączyły.
Zostawić do przestygnięcia.
W
kąpieli wodnej rozpuścić ciemne czekolady. Wysmarować nimi ścianki i
dno silikonowych foremek i schłodzić w lodówce. Następnie nałożyć
nadzienie, a na nie czekoladę, żeby "zamknąć" czekoladki.
Schłodzić w lodówce, delikatnie wyjąć z foremek i delektować się smakiem :)
SMACZNEGO!
jakie cudowne bałwanki! kurczę to byłby wspaniały prezent dla łasuchów
OdpowiedzUsuń