29 listopada 2012

Czekoladki z truskawkowym nadzieniem

Zainspirowana tym przepisem zrobiłam swoje czekoladki, tyle że z nadzieniem truskawkowym.




Składniki
ok 150g mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
200g białej czekolady
50ml śmietany kremówki
ok 150g gorzkiej czekolady (użyłam mniej więcej pół na pół zwykłej i deserowej)

Zagotować truskawki z łyżką cukru i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać wódkę i gotować, aż nadmiar wody odparuje i zostanie sama truskawkowa esencja (około 3 łyżek). Zostawić ją do ostudzenia.

W kąpieli wodnej umieścić połamaną na kawałki białą czekoladę, kremówkę i truskawkowe puree. Gotować aż czekolada się rozpuści, od czasu do czasu mieszając, żeby składniki się połączyły.
Zostawić do przestygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuścić ciemne czekolady. Wysmarować nimi ścianki i dno silikonowych foremek i schłodzić w lodówce. Następnie nałożyć nadzienie, a na nie czekoladę, żeby "zamknąć" czekoladki.
Schłodzić w lodówce, delikatnie wyjąć z foremek i delektować się smakiem :)


 SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. jakie cudowne bałwanki! kurczę to byłby wspaniały prezent dla łasuchów

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)