Zazwyczaj blok przygotowywało się w keksówce, a przed podaniem kroiło na plasterki. Ja postanowiłam przygotować go troszkę w inny sposób, tak aby łatwo było później powycinać foremkami do pierników różne kształty. Tak przygotowany blok może być słodkim załącznikiem do mikołajowego prezentu.
Uwaga jest bardzo sycący, dlatego spokojnie można go przygotować z połowy porcji.
Piernikowy blok czekoladowy:
250 g masła2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
400 g mleka pełnego w proszku
3 łyżeczki przyprawy do piernika
pierniki (bez lukru), kandyzowana skórka, suszona żurawina, orzechy włoskie,
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, cukier i kakao i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia masła i kakaa. Powstałą masę ostudzić.
Pierniki pokruszyć, orzechy i ew. żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku i całość dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dodatki, całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do keksówki i wstawić do lodówki aby stężała.
Ja przygotowałam blok z połowy porcji i zamiast do keksówki przełożyłam go do prostokątnego naczynia żaroodpornego, tak aby masa miała ok 1,5 cm wysokości. Dobrze schłodzoną masę wykrawałam foremkami do piernika. Kawałki tak przygotowanego bloku zapakowałam na prezent.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)