W książce "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert znalazłam przepis na krem z korzennych ciastek speculoos. Postanowiłam zrobić taki krem, ale ciastka korzenne zastąpiłam domowymi pierniczkami, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam jeszcze przyprawę do piernika dla wzmocnienia smaku. Zamierzam wykorzystać go do słodkich deserów i wypełnienia czekoladek. Taki krem to również doskonały prezent dla pierniczkowych łasuchów.
Krem z pierniczków
150 g pierniczków
60 g miodu
100 ml mleka
50 ml oleju roślinnego (użyłam kokosowy)
90 g białej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Pierniczki zmielić na proszek, razem z pokruszoną czekoladą. Mleko podgrzać z miodem i zalać nim sproszkowane ciastka z czekoladą. Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Płynny krem przelać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Z podanych proporcji otrzymamy dwa słoiczki o pojemności ok. 200 ml.
SMACZNEGO!
Zapach musi być niesamowity! Dopisujemy do listy przepisów do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpięknie i pysznie! :) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny, tylko właśnie z ciastek korzennych. Smakował świetnie :)
OdpowiedzUsuń