28 września 2014

Śliwki do ciasta na zimę zamknięte w słoiku.

W tym roku był prawdziwy wysyp śliwek. Jedliśmy i same, i w ciastach, i w tartach, a i tak jeszcze sporo zostało. Zamknęłam je w słoikach na zimę.

śliwki węgierki na przetwory
śliwki w słoikach do ciasta

Śliwki pasteryzowane bez cukru w słoikach (twistach)

Przygotować nieuszkodzone, czyste i suche słoiki i wieczka uprzednio wyprażone w piekarniku lub wygotowane. Śliwki umyć, osączyć, naciąć i usunąć pestki. Owoce ułożyć ciasno w słoikach prawie po brzegi. Na słoje nałożyć wygotowane suche nakrętki i lekko je przykręcić, ale nie dokręcać aby w czasie pasteryzacji mogła uchodzić para. Słoiki wstawić do spore garnka, wyłożonego na dnie np. kilkoma warstwami papieru (ja układam na ściereczce) i zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę zagrzać tak aby się zagotowała. Pasteryzować przez 30-40min licząc od momentu zagotowania wody. Po tym czasie zakrętki częściowo dokręcić jeszcze kiedy słoje są w wodzie, a całkowicie bezpośrednio po wyjęciu z wody. Wystudzić.
Tak przygotowane śliwki nadają się doskonale do ciast, na pierogi, knedle czy kompoty.

Śliwki pasteryzowane z cukrem w słoikach (twistach)

1kg śliwek, 20 dag cukru.

Postępować tak samo jak w przepisie powyżej, tyle że owoce zasypywać cukrem.



Przepisy pochodzi z książki widocznej na zdjęciu. 


SMACZNEGO!

Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)