Makaroniki
100 g białek jajek
50 g drobnego cukru
110 g mielonych migdałów bez skórki
200 g cukru pudru
kilka kropel barwnika spożywczego w żelu
Zmielone migdały należy przesiać tak aby pozbyć się większych kawałków i dopiero potem zważyć. Wymieszać je dokładnie z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać stopniowo cukier, aż do uzyskania gładkiej błyszczącej piany. Pianę połączyć z migdałami i wymieszać dokładnie szpatułką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nią niewielkie kółeczka zachowując odstęp. (Pracę znacznie ułatwia specjalna silikonowa mata z zaznaczonymi kółeczkami).
Odstawić na ok 20 minut do przeschnięcia. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 140 st C.
Krem czekoladowy
150 g sera mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
20 g cukru pudru do smaku
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do sera mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem.
(masę robiłam "na oko" bez sprawdzania konkretnych ilości składników).
Lukier do dekoracji
białko/sok z cytryny
cukier puder
Nieco białka jajka wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wystudzone makaroniki przełożyć masą czekoladową. Udekorować lukrem i zostawić do zaschnięcia. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)