Panna cotta
250 ml śmietany kremówki 30%250 ml mleka 3,2 %
1/3 szklanki syropu z wiśni*
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki cukru* (można pominąć lub dodać nieco więcej zależności od upodobań, ale dodatek konfitury wiśniowej powoduje że deser będzie dość słodki)
1 galaretka wiśniowa
malutki słoiczek wiśniowej konfitury
bita śmietana do dekoracji (80 ml ubitej kremówki z dodatkiem łyżeczki ekstraktu z wanilii)
* syrop można pominąć i zamiast tego dodać łącznie 80 g cukru)
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, Na dno salaterek wlać nieco galaretki i wstawić je do lodówki do schłodzenia. Pozostałą galaretkę przelać do innych salaterek. (do dekoracji deseru wystarczy tylko cześć).
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę wymieszać z mlekiem, syropem wiśniowym i zagrzać w garnuszku. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i dodać do gotującej się kremówki. Całość przez chwilę gotować do całkowitego rozpuszczenia składników, ale nie doprowadzać do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia. Do salaterek nalać nieco wystudzonej śmietanki i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć na nią warstwę konfitury z wiśni. Zalać kolejną porcją panna cotty i schłodzić. Na schłodzony deser wyłożyć rozdrobnioną galaretkę, udekorować bitą śmietaną, wiśnią z konfitury i ew. dodatkowo polać wiśniowym syropem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)