Kruche ciasteczka:
250 g mąki krupczatki
2 żółtka
100 g zimnego masła
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 duże łyżki gęstej śmietany
Mąkę wsypać do miski, albo na stolnicę. Dodać posiekane na drobne kawałki masło i pozostałe składniki. Całość zagnieść na gładkie ciasto, uformować w kulę i schłodzić ok. 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawać ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 minut do zarumienienia w 180st C.
Ciasteczka przed pieczeniem można również posmarować białkiem jajka.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)