Batoniki stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły, na chwile kryzysu kiedy dopada nas ogromna chęć zjedzenia czegoś słodkiego.
Domowe batoniki musli
500 g płatków owsianych i różnych bakalii*100 g płynnego miodu
100 g brązowego cukru
moja wersja:
150 g płatków owsianych
60 g nasion sezamu
80 g suszonych daktyli pokrojonych na drobne kawałki
60 g suszonej żurawiny
50 g orzeszków ziemnych posiekanych
W garnuszku podgrzać miód i cukier, aż do rozpuszczenia cukru. Bakalie dokładnie wymieszać, połączyć z ciepłym miodem i całość dobrze wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć bakaliową masę i wyrównać. Piec ok 45 min w 130 st C. Dobrze wystudzić i pokroić na kawałki.
Można mrozić.
Uwaga masa jest bardzo lepka, więc żeby ją dobrze wyrównać i docisnąć w foremce należy ją przykryć papierem do pieczenia i dopiero wygładzić np. łyżką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)