18 lutego 2016

Domowe batoniki musli

Przepis na batoniki musli już na blogu się pojawił. Tym razem przedstawiam kolejną propozycję domowych batoników bakaliowych. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczą ulubione bakalie, miód i trochę cukru. Mieszankę możecie wzbogacić o płatki owsiane czy żytnie, sezam. Co kto lubi. 
Batoniki stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły, na chwile kryzysu kiedy dopada nas ogromna chęć zjedzenia czegoś słodkiego.   


żurawina, płatki owsiane, miód, żurawina, daktyle

domowe batoniki bakaliowe



Domowe batoniki musli 

500 g płatków owsianych i różnych bakalii*
100 g płynnego miodu
100 g brązowego cukru

moja wersja:
150 g płatków owsianych
60 g nasion sezamu
80 g suszonych daktyli pokrojonych na drobne kawałki
60 g suszonej żurawiny
50 g orzeszków ziemnych posiekanych


W garnuszku podgrzać miód i cukier, aż do rozpuszczenia cukru. Bakalie dokładnie wymieszać, połączyć z ciepłym miodem i całość dobrze wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć bakaliową masę i wyrównać. Piec ok 45 min w 130 st C. Dobrze wystudzić i pokroić na kawałki.
Można mrozić.

Uwaga masa jest bardzo lepka, więc żeby ją dobrze wyrównać i docisnąć w foremce należy ją przykryć papierem do pieczenia i dopiero wygładzić np. łyżką.


zdrowe batoniki domowe bakaliowe
 bakalie miód i cukier


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)