Część wykorzystałam na spód do sernika, a przy produkcji czekoladowych trufli przypomniałam sobie o wersji z wykorzystaniem ciastek. Tyle że ciastka zastąpiłam właśnie pierniczkami.
Trufle herbatnikowe
50g pokruszonych ciastek (u mnie pierniczki)
100g ciemnej czekolady (wybrałam gorzką)
30g masła
1 łyżka cukru pudru
Herbatniki pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i cukier i zamieszać aż do całkowitego połączenia składników. Dodać pokruszone herbatniki i odstawić masę do ostygnięcia.
Uformować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze albo kakao.
Te trufle są twardsze od poprzedniej wersji, bardziej suche (tak bym to określiła), smak zdecydowanie zdominowany przez czekoladę a nie pierniczki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)