Pierniczki:
5 szklanek mąki pszennej (ew. minus dwie łyżki zastąpione dwiema łyżkami kakao - wtedy pierniczki będą ciemniejsze)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
230g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 jajko
Mąkę i sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika.
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać miód, zmiksować, a następnie jajko i znowu zmiksować. Na koniec wsypać suche składniki i miksować ciasto aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy.
Masę uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min,. 2 godziny.
Następnie ciasto wałkować na grubość ok 4-5mm, podsypując mąką i wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami.
Piec ok 7min w temp. 200st. C.
Po ostygnięciu na kratce można dekorować.
Dekoracja:
lukier - dokładnie utarte w miseczce białko jajka kurzego i szklanka cukru pudru. Można go barwić barwnikami spożywczymi.
witrażyki - z cukierków landrynek; w większym pierniczku wykrawamy dziurkę i wsypujemy do niej pokruszony cukierek-landrynkę. W trakcie pieczenia pokruszony cukierek topi się i wypełnia dziurkę.
gotowe posypki, kulki do dekoracji :)
SMACZNEGO!
Urocze! Pięknie udekorowane:-)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem te twoje wypieki są bardzo precyzyjne :)
OdpowiedzUsuńPięknie :)
ślicznie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńsuper dekoracje, mam nadzieję że kiedyś osiągnę Twój poziom kunsztu cukierniczego!!
OdpowiedzUsuń