Ciasteczka korzenne:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
200g zimnego masła
2 żółtka
4 łyżki przyprawy do piernika
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15min w 180stC.
Studzić na kratce, ew. udekorować lukrem.
Lukier przygotowałam mieszając białko z cukrem pudrem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Barwiłam barwnikami spożywczymi.
Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam łyżeczkę kakao, stąd ciemne dynie )
SMACZNEGO!
śliczne ciasteczka, nie dość, że ładne, to na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń"zaobserwowałam" sobie twój blog. Pozdrawiam :)
dziękuję :)
Usuń