Babka dyniowa:
160g miękkiego masła
350g cukru (można dodać trochę mniej)
2 jajka
300g puree z dyni
300g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta soli
Masło utrzeć mikserem z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać puree dyniowe i dokładnie zamieszać. Masa troszkę się jakby rozwarstwi, ale nie należy się tym przejmować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawami i stopniowo dosypywać do masy. Mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto (w zasadzie jest ono dość gęste).
Piec ok 60min. w 180st. C.
Wystudzoną babkę można udekorować lukrem. Ja dodatkowo posypałam ją pokruszonymi pestkami z dyni.
SMACZNEGO!
cudna ona! chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuń