Ciasto:
300g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40min.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Dno nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia albo folią aluminiową i obciążyć np.fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piec ok. 20min.w 180st. C.
Masa dyniowa
400g puree z dyni
puszka słodkiego mleka skondensowanego (530g- użyłam z Gostynia)
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Puree zmiksować z jakami, mlekiem skondensowanym i przyprawami na gładką masę.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wylać na nie masę dyniową. Piec jeszcze ok. 40 min. Wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Podawać z bitą śmietaną ( u mnie kremówka ubita z cukrem pudrem ).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)