Razowe ciasteczka
125 g masła o temp. pokojowej80 g brązowego cukru (można dać mniej)
250 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka śmietany
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon i śmietanę i całość zagnieść na gładką masę. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Ciasto odrywać po kawałku, wałkować na grubość ok 0,5 cm na stolnicy posypanej mąką i wykrawać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez ok 15 min, do zarumienienia.
Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeżeli zdecydujecie się na stemplowanie, a zależy Wam na tym aby ciastka były symetryczne najpierw stemplujcie ciasto a dopiero potem wykrawajcie ciastka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)