24 marca 2016

Czekoladowy mazurek (II)

Kolejna propozycja na Wielkanoc. Mazurek na kruchym spodzie, z czekoladą i ulubionymi bakaliami. Inna wersja czekoladowego mazurka tutaj.

 
mazurek na kruchym spodzie z czekoladową masą



Ciasto


200 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm nadając mu wybrany kształt, uformować wyższe brzegi i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do zarumienienia przez ok 20-25 min.

Dekoracja 


100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Posmarować nią wystudzony mazurek.
Udekorować ulubionymi bakaliami.

świąteczne wypieki wielkanocne

mazurek z bakaliami i czekoladą

SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)