Pavlova
4 białka jajek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki przesianej przyprawy do piernika
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo po łyżce dodawać cukier i cały czas miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Piana ma być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm, zachowując odstęp. Na narysowane okręgi wyłożyć ubitą pianę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st C. i piec bezę ok 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wysuszenia bezy.
Krem do przełożenia:
300 ml śmietany kremówki100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno. Do czekolady dodać kilka łyżek śmietany i delikatnie wymieszać, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę podzielić na dwie części.
Do przybrania:
3 orzechy włoskie (można więcej jeżeli ktoś lubi)kilka pierników
ew. dekoracyjne cukrowe kuleczki do przybrania
Kilka pierników zmielić. Do jednej części śmietany dodać dwie łyżki zmielonych pierników. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
Jedną bezę posmarować kremem z pokruszonymi piernikami. Ułożyć na niej drugą bezę i posmarować ją pozostałą śmietaną. udekorować piernikami, pokruszonymi piernikami, orzechami i ew. cukrowymi kuleczkami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)