Placuszki bananowe z kaszy manny:
0,5 szklanki mleka0,5 szklanki kaszy manny
1 jajko
1 dojrzały banan
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na około 20 min. Dodać żółtko i sodę i wymieszać. Banana dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i całość delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać nieco ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie klarowane masło) i nakładać łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron.
SMACZNEGO!
Dawno mnie tu nie było u Ciebie a tu widzę jak zwykle same wyśmienite smaczki w dodatku jakie proste. Spróbuję zrobić :D. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńfajne, zapiszę przepis :)
OdpowiedzUsuń