29 września 2014

Wpadła śliwka w kompot

Kompot ze śliwek to kolejna propozycja na zamknięcie śliwek w słoikach.

śliwki w kompocie



Kompot ze śliwek:


1kg śliwek
3/4 l wody
20dag cukru
kilka goździków
kawałek cynamonu


Owoce umyć, osączyć, przebrać i usunąć ogonki. Kompot można przygotować z całych owoców lub przepołowionych bez pestek. Owoce włożyć do gotującej się wody z cukrem, krótko gotować. Gorący kompot nakładać po brzegi do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików typu twist. Przykrywać wyprażonymi, suchymi zakrętkami i od razu zamykać. Po zamknięciu słoiki ustawiać dnem do góry i przetrzymać tak do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z książki "Robię przetwory" widocznej na zdjęciu poniżej.
W przypadku  renklod wg książki nie dodaje się do kompotu goździków i cynamonu. Doczytałam to jednak po tym jak już kompot był ugotowany i stwierdzam, że ...dobrze się stało. Kompot wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i mam w planie wykorzystać go na Boże Narodzenie, bo pachnie świątecznie.

Uwaga ilość cukru uzależniłabym od gatunku śliwek, i w przypadku renklod dałabym go jednak mniej niż 20dag.
Jak dla mnie kompot z węgierek nie smakuje tak dobrze jak z renklod.

wpaść jak śliwka w kompot

SMACZNEGO!



Śliwka - robaczywka!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)