Mleka roślinne to dobra alternatywa dla tych którzy, z
różnych powodów, nie mogą spożywać mleka
zwierzęcego. Jednym z takich mlek jest mleko kokosowe. Oczywiście można je u
nas kupić bez większego problemu, jednak jego cena jest stosunkowo wysoka,
szczególnie jeżeli mamy spore zapotrzebowanie.
Mleko kokosowe można jednak bardzo łatwo przygotować samemu w
domu. Najprościej wykorzystać do tego po prostu wiórka kokosowe. Przy zakupie wiórek warto
jednak zwrócić uwagę, aby nie zawierały siarki i konserwantów (można takie
znaleźć np. w Lidlu). Niezbędny jest także blender.
Mleko kokosowe stanowi doskonałą bazę do koktajli, deserów
czy innych potraw. Możecie tez używać je do kawy, oczywiście jeżeli nie
przeszkadza Wam kokosowy posmak tego napoju.
Mleko można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Domowe mleko kokosowe:
100 g wiórek kokosowych
1 litr gorącej wody
Mleko kokosowe przelać np. do szklanej butelki. Jest gotowe
do spożycia!
Przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Przed spożyciem dobrze wstrząsnąć.
Z podanych proporcji otrzymamy ok. 700ml pysznego kokosowego
mleka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)