W środku cztery blaty biszkoptu; dwa kakaowe i dwa zwykłe, ale zabarwione barwnikiem spożywczym na różowo. (przepis na biszkopt znajdziecie np. tu)
Masy do przełożenia tortu:
Kakaowa masa mascarpone:
250g serka mascarpone
130g śmietanki kremówki
80g cukru pudru
2 łyżki kakao
Serek mascarpone dobrze wymieszać z przesianym cukrem i kakao. Śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z serkiem.
Masa z bitej śmietany (proporcje na jedną warstwę):
450ml kremówki
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek ciepłej wody
Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić i pod koniec dodać stopniowo żelatynę i dokładnie wymieszać.
Dodatkowo do obłożenia tortu użyłam masy maślanej, ponieważ lukier plastyczny nie może się stykać z masami na bazie bitej śmietany, o czym pisałam w tym poście.
Masa maślana:
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150g miękkiego masła
Jajko z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w misce nad parą wodną i ubijać mikserem aż powstanie gładka, gęsta masa.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo zmiksowaną masę jajeczną. Dokładnie utrzeć.
Przełożenie tortu od dołu:
ciemny biszkopt, masa z bitej śmietany z wiśniami z konfitury, biszkopt różowy, kakaowa masa mascarpone. biszkopt różowy, masa z bitej śmietany z kawałkami galaretki wiśniowej, biszkopt ciemny. Całość dokładnie wysmarowana masą maślaną. Dekoracja z lukru plastycznego.
SMACZNEGO!
Boski :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńtak, koń jest wycięty z lukru plastycznego :)
Usuńpiękny!
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała taki tort bo miłośniczką koni jestem ogromną ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczny. Zazdroszczę talentu :)
OdpowiedzUsuń