Trufle czekoladowe:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady deserowej
150ml śmietany kremówki
Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić w śmietance. (Ja rozpuściłam wcześniej czekoladę w kąpieli wodnej). Dokładnie wymieszać, zostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce.
Z dobrze schłodzonej czekolady formować kulki i obtaczać w cukrze pudrze lub kakao.
Ja do obtoczenia użyłam również zmielone na puder laski cukrowe o niezwykle słodkim aromacie.
Przechowywać w lodówce.
UWAGA: puder cukierkowy bardzo wciąga wilgoć, dlatego najlepiej użyć go w dużej ilości, albo obtoczyć w nim trufle zaraz przed podaniem.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z podanej ilości wychodzić ok. 30 - 35 trufli w zależności od wielkości.
W formie walentynkowego prezentu:
SMACZNEGO!
Kocham wszelkie trufle! Nigdy nie próbowałam takiego pudru i na pewno się zainspiruje :) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńjedyna jego wada że im dłużej leży tym bardziej łapie wilgoć i się skleja, dlatego najlepiej przygotowywać go od razu przed zastosowaniem. Daj znać co wyczarujesz:)
UsuńSuper maleństwa, wyglądają uroczo.
OdpowiedzUsuńMam super książkę właśnie z truflami i pralinami, mam tak samo takie foremki więc muszę zrobić :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Zainspirowalas mnie z tym cukrem cukierkowym :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jakie jeszcze znajdziesz dla niego zastosowanie :)
Usuń